Manuel vitesli araçlarda bir debriyaj pedalı bulunmaktadır. Peki ya debriyaj pedalı neden basılı kalır? Debriyaj pedalı en dipte neden takılı kalır? Tüm bu sorulara yanıt arayacağız.
Bu yazımızda size debriyaj sisteminden uzun uzun bahsetmeyeceğim. Ancak debriyajın görevi motor krank mili ile vites kutusunu birbirinden ayırıp vites değiştirmeye olanak sağlamasıdır. Debriyaja bastığınız anda volan, baskı balata sayesinde şanzımanla krank arasındaki bağı keser. Böylelikle vites değiştirmek mümkün olur. Ayrıca debriyaja basılında araç boş vites konumuna geçmektedir.
Debriyaj sisteminin pek çok arızası olabilmektedir. Bunlardan bir tanesi de debriyaj pedalının basılı kalmasıdır. Yani siz debriyaja bastığınızda debriyaj en altta takılı kalabilmektedir. Peki bu ya debriyaj neden basılı kalır?
1- Debriyaj telinin kopması : Daha çok eski sistem otomobillerde debriyaj halatı denilen bir tel kullanılır. Bu tel debriyaj hidroliğini baskılamak için kullanılır. Ancak sonsuza kadar dayanamayacağı için bir noktada kopar. Koptuğu zaman ise debriyaj pedalı boşa çıkar. Pedalın ağırlığıyla pedal aşağıda kalır.
2- Debriyaj alt merkezinin arızalanması : Debriyaj alt merkezi, sürücünün vites değiştirmesi için çok fazla güç harcamamasını sağlayan hidrolik basınç sağlayan bir sistemdir. Eğer arızalanırsa debriyaj aşağıda takılı kalabilir.
3- Debriyaj üst merkezi hortumunun kopması : Debriyaj üst merkezi, debriyaj hidroliğinin balatayı baskılaması için bir güç uygular. Bu güç hortumlar sayesinde gerçekleşir. Bu hortumlar bazen yüksek basınca dayanamayarak kopabilir. Kopması durumunda debriyaj boşa çıkar ve aşağıda takılı kalabilir.
4- Debriyaj balatasının yanması : Baskı balata debriyaj sisteminin en önemli parçalarından bir tanesidir. Özellikle aracınızla yokuş yukarı dur kalklı trafikte seyrediyorsanız sürekli olarak debriyaja basarsınız. Ancak balata çok fazla ısındığında baskı ile birbirine yapışır. Bu da debriyaj pedalının altta takılı kalmasına neden olabilir.