Fiat’ın bir dönem ülkemizde bolca sattığı modeli olan Tempra nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt arayacağız. Ayrıca Fiat Tempra kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Fiat Tofaş ortaklığı ile Türkiye kuş serisi otomobillerle yer alıyordu. Ancak Avrupa pazarı için ürettiği otomobilleri de Türkiye pazarına sokunca, Tempra, Tipo ve Uno gibi modellerde Türkiye satılmaya başladı
Başlıklar
Fiat Tempra Nasıl Bir Araba?
1990 yılında Türkiye’de satılmaya başlamış ve bu 1999 yılına kadar sürmüştür. Günümüzde Egea neyse Tempra’da satıldığı zamanlar öyle bir otomobildi. Üretildiği zamanlarda tasarım olarak en güzel otomobillerden bir tanesiydi. Donanım olarak “ie, ie SLX, ie SLX SW, S, SX, SX A, SX AK, SX AK SW, SX SW” paketleri vardır. S donanım paketlerinde gösterge paneli mekanik kadranlı iken diğerlerinde dijital gösterge paneli bulunmaktadır. Bu o zamanlar için çok büyük bir teknolojiydi. Sedan ve stationwagon kasa tipleri vardır. Türkiye’de satılan tüm Tempralar 5 ileri manuel viteslidir. SX AK donanım paketlerinde klima vardır. İe olanlar ise tek nokta enjeksiyonlu motora sahiptir. Ancak günümüzde kliması çalışan bir tempra bulmakla samanlıkta iğne bulmak hemen hemen aynı şeydir. Tempranın motor teknik özelliklerine bakacak olursak;
1.6 Benzinli : 1996 yılına kadar olanlar karbüratörlü, daha sonra üretilenler ise tek nokta enjeksiyonludur. Karbüratörlü olanlar 86, enjeksiyonlu olanlar 90 beygir gücündedir. Şehir içinde 11, şehir dışında ise 7 litre yakıt tüketimi vardır. Karbüratörlü olanlar LPG ile daha uyumludur.
2.0 Benzinli : Tamamı enjeksiyonlu olarak üretilmiştir. 2.0 litre hacmindeki motor 113 beygir ve 156 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 12, şehir dışında ise 7.5 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur.
Fiat Tempra Kullanıcı Yorumu
2 yıl boyunca bir Tempra sahibi olmuş birisi olarak hakkında bildiğim her şeyi anlatmaya çalışacağım. İlk olarak ön göğüs ve kapı kollarında sert plastik malzeme kullanılmış. Güneş ışığına çok fazla maruz kalırsa torpido çatlama yapabiliyor. Koltukları çok rahattır ve içi geniştir. Arka tarafında oturan kişi arabanın içine resmen gömülür. 1.6 litrelik motorunun performansı kötü değildir ama çok bir şeyde beklemeyin. Yol tutuşu fiyatına göre güzeldir. Frenleri orta seviyededir. Mesela ben ne yaptırırsam yaptırım istediğim gibi tutan frene sahip olamadım. Uzun yolcuğu rahat bir otomobildir. Motor sesini içeriye biraz alıyor. Kapı fitilleri çok çabuk yıprandığı için 80 km üstüne çıkınca rüzgar sesi de alıyor.
Not: Halk arasında tempra ile 180-200 km/s hızın üstüne çıkınca gösterge panelinde kuru kafa çıkıyor lafı tamamen uydurmadır. Bizzat kendim denedim kuru kafa çıkmadı.
Fiat Tempra Alınır Mı?
Aslında bakıldığı zaman fiyatına göre güzel tasarımlı ve konforlu bir otomobildir. Ancak çok narin bir yapısı var. Özellikle yürüyen aksamı çok çabuk bozuluyor. Eğer temiz kullanılmış bir tanesine denk gelmezseniz sanayiden eve giderken tekrar bozulup yine sanayiye gidersiniz. Yedek parçaları ucuzdur ve her yerde kolayca bulunabilir. İkinci eli güçlüdür. Tempra’nın kronik sorunu dijital göstergesini çabuk arıza yapmasıdır. Ancak işini bilen ustalar bu durumla çok karşılaştıkları için sorunu kolayca halledebiliyorlar.