Motor hava filtresi nedir ve ne işe yarar? Hava filtresi ne zaman değişir? Hava filtresi kaç kilometrede bir değişir? Sorularına yanıt arayacağız.
Bir otomobilin motorunun içerisinde hava/yakıt karışımı yanar ve motor çalışır. Ayrıca motor içerisinde sürtünmeyi azaltmak için yağ bulunur. Yani motor içerisinde bir çok sıvı ve gaz vardır. Motor içerisine bunların dışında yabancı madde girmesini engellemek için filtreler kullanılır. Hava filtresi de en önemli filtrelerden bir tanesidir.
Başlıklar
Hava Filtresi Ne İşe Yarar?
Motor emilen hava bildiğimiz dışarda soluduğumuz havadır. Ancak içerisinde çok fazla toz ve kir barındırır. Motor bloğu içerisine yabancı madde girmesini engellemek amacıyla emme manifoldunun hemen önünde bir kutuda hava filtresi bulunur. Hava filtresinin görevi motora çekilen havayı filtre etmektir. Çok ucuz bir parça olmasına rağmen oldukça önemli bir görevi yerine getirmektedir.
Hava Filtresi Kaç Km’de Ne Zaman Değişir?
Otomobillerimize belirli bir kilometreye geldiği zaman mutlaka bakım yaptırmalıyız. Rutin bakımlar sırasında mutlaka hava filtresi de değiştirilmelidir. Yani bir hava filtresi en fazla 10 bin kilometre kullanılmalıdır. Ancak bazı şartlarda hava filtresi daha çabuk kirlenip tıkanabilir. Örneğin köy yerlerinde toz ve kir daha çok olduğu için kırsal kesimde bulunan araçların hava filtreleri daha çabuk dolmaktadır. Hava filtresinin dolup dolmadığını kendiniz de kontrol edebilirsiniz.
Not: Hava filtresi çok ucuz bir parçadır. Ama bazen az satılan araçların hava filtreleri piyasada bulunamıyor olabilir. Bu durumda bir hava tabancasıyla hava filtresini kendiniz de temizleyebilirsiniz.
Hava filtresi tıkanıp kirlendiği zaman aracınızda bazı belirtiler verir. Şimdi tıkalı hava filtresi belirtilerine bakalım.
Tıkalı ve Kirli Hava Filtresi Belirtileri
1- Yakıt Tüketiminin Artması : Çalışan bir motorun birbirine karışan bir hava/yakıt karışımına ihtiyacı vardır. Ancak filtre tıkandığı zaman motora hava girişi azalır. Motorda bu girişi tolere etmek için daha fazla yakıta yüklenir. Sonuç olarak aracınızın yakıt tüketimi artar.
2- Motor Performansına Düşme : Eğer son zamanlarda aracınızın çekişi düştüyse bu motora hava girmediğinden olabilir. Yani motor boğuluyor olabilir. Hava filtresi tıkalıysa motora hava girişini engeller.
3- Motordan Garip Sesler Gelmesi : Özellikle aracınız rölantide beklerken bir öksürük sesi gibi sesler geliyorsa, bunun sorumlusu hava filtresinin tıkanmış olması olabilir.
4- Bujilerin Çabuk Kirlenmesi : Motor bloğunun içine yeteri karar hava girmezse, motor yanma odasında fazla yakıt yanar. Sonuç olarak katran benzeri bir şey oluşur. Bu katranımsı madde bujilerin daha çabuk kirlenmesine neden olur.
5- Rölanti Bozukluğu : Aracınız rölantide dururken normalde 900 ile 1100 devir RPM arasında sabit kalması gerekir. Hava filtresi tıkalıysa RPM aralığını bozaktır. Yani aracınız rölantide 900 devirden aşağı veya 1100 devirden yukarıda duruyorsa bu hava filtresinin tıkalı olduğunun habercisi olabilir.