Hız sabitleyici devreye neden girmez, hız sabitleyicinin çalışmamasının nedenleri nedir? Hız sabitleyici arızası nedenleri? Tüm bu sorulara yanıt arayacağız.
Otomobil teknolojileri günden güne geliyor. Hız sabitleyici son 15 yılda popüler olmuş olsa da hız sabitleyici (cruise control) kullanılan ilk araba 1858 Chrysler Imperial model araçtır. Bu sistem sürücü açısından büyük bir konfor sağlamaktadır.
Başlıklar
Hız Sabitleyici Nasıl Çalışır?
Aracınızda hız sabitleyici varsa, yolda en az 400 km/s hızla giderken hız sabitleyiciyi devreye aldığınızda bir modül kelebek boğazından geçişi sabitler. Sürücünün o an ki gaza basma oranı neyse gaz kelebeği o şekilde açılı kalır. Böylelikle ayarlanan hızda çalışmaya devam eder. Sürücü hız sabitleyicinin hız ayarını artırdıkça kelebek boğazı biraz daha açılır ve hız artmış olur. Hız sabitleyicinin görevi sürücünün daha az efor sarf ederek aracı sabit hızda kullanmasını sağlamaktır. Ayrıca Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre 1000 kilometrelik bir yolda hız sabitleyici devredeyken gidilirse, aracın yakıtı manuel kullanıma göre yüzde 20 daha az olmaktadır. Kısaca cruise control yakıt tasarrufu sağlamaktadır.
Hız sabitleyici çalışırken aracın pek çok yerinde bulunan sensör ve parçalarla uyum halinde çalışmaktadır. Eğer bu bileşenlerden herhangi birisi arıza yaparsa aracınızın hız sabitleyicisi çalışmaz. Hız sabitleyici nasıl devreden çıkar diye soracak olursak; frene ve debriyaja basmak anında devre dışı bırakacaktır.
Hız Sabitleyicinin Çalışmamasının Nedenleri
1- Tekerlek Hız Sensörünün Arızalanması
Tıpkı ABS sistemi gibi, hız sabitleyici de tekerlek hız sensöründen gelen verilere göre çalışmaktadır. Sistemin çalışması için aracın tekerlerinin ne kadar devirde döndüğünü bilmesi gerekmektedir. Eğer tekerlek hız sensörü arızalanırsa hız sabitleyici çalışmaz.
Ayrıca Bkz : Hız Sensörü Nedir? Hız Sensörü Arızası Belirtileri
2- Araç Hız Sensörü Arızası
Bazı otomobillerin şanzıman mili çıkışında araç hız sensörü bulunmaktadır. Bu şanzıman milinin dönüş devirini hesaplar ve aracın hızını belirler. Çoğu araçta aracın kilometre sayacı bu sensöre bağlı olarak çalışmaktadır. Eğer arıza yaparsa otomobilin ECU’su ne kadar hızda gittiğini algılayamayacağı için hız sabitleyici çalışmayacaktır.
3- Gaz Kelebeği Konum Sensörü Arızası
Gaz Kelebeği konum sensörü, aracın motoruna çekilen havanın ne kadar olduğunu ölçmekte kullanılan bir sensördür. Hız sabitleyici devredeyken kelebek belirli bir açıda açık bulunmaktadır. Bu açıyı ölçen sensör motor kontrol ünitesine bilgi verir. Hız sabitleyici devredeyken aracın gaz kelebeği sürücünün gitmek istediği hız kadar motorun ihtiyacı olan havayı almak için açık açıdadır. Eğer bu sensör arızalanırsa hız sabitleyici devreye girmez.
4- Fren Müşürü Arızası
Hız sabitleyici frene basıldığı anda devreden çıkan bir sistemdir. Fren müşürünün yeri fren pedalının hemen altında bulunmaktadır. Sürücü pedala bastığı anda fren müşürü (sensörü) anahtarı devreyi tamamlar ve ECU’ya bilgi verir. Böylelikle ECU aracın fren yaptığını algılar. Fren lambaları yanar. Ancak fren müşürü arıza yaparsa ECU aracın sürekli olarak fren yaptığını algılar frene basmamanıza rağmen fren lambaları yanar ve hız sabitleyicinin çalışmamasına neden olur.
5- Hız Sabitleyici Kumanda Kolunun Arızalanması
Cruise control sistemi direksiyon üzerinde bulunan düğmeler veya sinyal kolu benzeri bir kol yardımıyla devreye sokulur. Ancak uzun süreli kullanma sonucunda bu düğme veya kol işlevini yitirir. Sonuç olarak hız sabitleyiciyi devreye sokamayabilir.
6- Hız Sabitleyici Sigortasının Yanması veya Atması
Hız sabitleyici elektronik bir bileşendir. Pahalı ve karmaşık bir sistem olduğu için, oluşabilecek yüksek akımlardan etkilenmemesi ve sistem devresinin yanmaması için sigorta kullanılmaktadır. Eğer hız sabitleyici sigortası atarsa devreye girmeyecektir.
7- Motorda Oluşan Bir Arıza
Günümüz otomobillerinin motorundaki her parçayı denetleyen sensörler vardır. Bu parçalardan bazıları aracımız için hayati önem taşımaktadır. Eğer bu sensörlerden bazıları arıza tespit ederse güvenlik açısından hız sabitleyici devreye giremeyebilir.
Kaynak : otomobilweb