Otomobillerimizde adını çokta duymadığımız bir parça olan konjektör ne işe yarar? Konjektör arızası belirtileri nedir? Konjektör nedir? Konjektör neden arızalanır? Konjektör tamiri, değişimi ücreti ne kadardır? Konjektör fiyatları ne kadardır.
Konjektör otomobillerin elektronik aksamlarından bir tanesidir. Hareketli bir parça olmadığı için kolay kolay arıza yapmaz. Ancak aracınızın elektrik tesisatı açısından çok önemli bir parçadır. Aracınızda konjektör arıza yaptığı zaman pek çok arızayı da tetiklemektedir.
Başlıklar
Konjektör Ne İşe Yarar?
Aracınızı çalıştırmadan önce kontağı yarım açtığınızda tüm elektronik sistemler çalışırlar. Bu sırada elektrikle çalışan donanımlar ihtiyacı olan elektriği aküden çekerler. Akünün elektrik voltajı sabittir. Ancak araba çalıştıktan sonra arabanın ihtiyacı olan elektrik şarj dinamosu (alternatör) tarafından sağlanır. Altarnatör, V kayışından güç alarak çalışır ve görevi, hem donanımları hem de aracın aküsünü şarj etmektir. Ancak motorun devrine göre alternatörün elektrik enerjisi sürekli olarak değişir. Bu voltaj düşüp çıkmalarını kontrol etmek için konjektör adı verilen bir parça kullanılır. Şarj dinamosundan çıkan elektrik önce kojektöre gelir, burada sabitlenen voltaj otomobilin gerekli parçalarına iletilir. Konjektör olmasaydı aracınız sürekli olarak elektrik arızası verirdi.
Konjektörün arızalanmasının nedenleri arasında, konjektöre gelen kablolarda bir kısa devre, konjektörün kendisinin arızalanması ve kablo soketlerinde bir arıza olması gösterilebilir.
Konjektör Arızası Belirtileri
Aracınızın konjektörünün her 100 bin kilometrede bir değiştirmeniz önerilmektedir. Arıza yaptığı zaman bunu mutlaka ön görebileceğiniz belirtiler vermektedir.
1- Sürekli Sigorta Atması
Konjektör arızalandığı zaman elektrik voltajının derecesi de bir yükselip bir düşecektir. Aracınızda başta far ampülleri olmak üzere sürekli olarak elektrik arızaları meydana geliyorsa bu konjektör arızasının başlıca belirtisidir.
2- Yolda Giderken Arabanın Elektrik Kesmesi
Aracınızla yolda giderken bir anda yolda kaldıysanız ve elektrik kestiyse bu konjektör arızasından dolayı olabilir. Distribütöre elektrik gelmesinin sebeplerinden bir tanesi konjektör arızasıdır.
3- Akü Lambasının Yanmaması
Aracınızın motorunu çalıştırmadan önce kontağı yarım çevirdiğinizde akü lambasının yanması gerekir. Motor çalıştıktan sonra bu lambanın sönmesi gerekmektedir. Eğer aracınızın kontağını yarım çevirmenize rağmen akü lambası yanmıyorsa bunun sebebi büyük ihtimal konjektör arızasıdır.
4- Akünün Bitmesi
Konjektör arıza yaptığı zaman aracınızın aküsü tam şarj edilemez. Bu durumda aracınızı stop ettikten sonra tekrar alıştıramazsanız ve akü bitmişse bu konjektör arızasından dolayıdır.
Konjektör Arızası Değişim, Tamir ve Onarımı
Konjektör tamir edilemeyen bir parçadır. Burada konnektör ile konjektör arasındaki farkı bilmek önemlidir. Konjektör arıza yaptığı zaman değiştirilmesi gerekir. Ortalama bir otomobikin konjektör fiyatı 150 ile 250 lira arasında değişmektedir. Ayrıca ustanız 50 liralık bir işçilik ücreti karşılığında kolaylıkla konjektörü değiştirecektir.