Bir otomobilin en önemli uyarı parçalarından bir tanesi olan korna ne işe yarar? Korna neden çalmaz gibi sorulara yanıt arayacağız.
Aracınızla trafikte ilerlerken önünüzdeki bir aracı veya yayayı korna veya selektör yaparak uyarırsınız. Kornanın yeri bir otomobilin direksiyonun ortasında veya sol sinyal kolunun hemen ucunda bir düğme olarak bulunur. Özellikle önde bulunan yaya, araba veya hayvanları sesli olarak ikaz etmek için kullanılır. Ancak korna çalmak gürültü kirliliği yaptığı için günümüzde pek hoş karşılanmaz. Hatta Mercedes gibi bazı otomobil üreticileri, otomobillerinden korna sistemini tamamen kaldırmayı planlamaktadır.
Korna’nın çalışma prensibi çok basittir. Direksiyon veya sinyal kolunda bulunan bir düğme aracın ön ızgarasının hemen arkasına konulmuş kornaya elektrik gelmesini sağlar ve bu sayede ses çıkar. Korna sistemi “korna düğmesi, korna sigortası ve kornanın kendisinden oluşmaktadır. Eski tip otomobillerde korna gücünü direk aküden alırken günümüzde üretilen araçların bir çoğunda şarj dinamosundan almaktadır.
Korna Neden Çalmaz?
İlk olarak aracınızın korna düğmesine basın. Hiç ses gelmiyorsa veya çok az yani düşük ses geliyorsa yapmanız gereken farklıdır.
1- Korna Sigortasının Atması : Aracınızın sigorta kutusunun içinde korna sigortası vardır. Eğer aracınızın kornasına basınca hiç ses çıkmıyorsa bunun sebebi korno sigortasının atması olabilir.
2- Korna Soketinin Çıkması : Kornanın tam üstünde korna konektörü bulunmaktadır. Bunlar zamanla yerinden çıkabilir. Bu durumda kornaya elektrik gelmeyeceği için korna çalışmayacaktır. Bu tür arızada korna gelede kesik kesik veya az sesli olarak çalışabiliyor. Soketleri yerine sokmanız durumunda korna çalışacaktır.
3- Kornanın Bozulması : Eğer aracınızın kornasının kendisi bozuksa yine çalışmayacaktır. Bu durumda yapmanız gereken tek şey kornayı yenisi ile değiştirmektir.
Aracınızın kornasını kendinizde kolayca değiştirebilirsiniz. Bir İngiliz anahtarı yardımıyla eski kornayı yerinden çıkarın. Kablonun + ucunu elektrik gelen yere, – ucunu ise şaseye topraklama olarak vermelisiniz.