Otomobil kaçıncı sınıf? sorusu özellikle araştır hakkında tam olarak bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından sıkça merak edilmektedir günümüzde sık sık duyduğumuz araç sınıfları özellikle ücretli yol geçişleri sırasında fazlasıyla karşımıza çıkmaktadır.
Köprü geçiş ücretleri ve otoyol tarifesi için araçlar sınıflarına göre ödeme yapmakta olup bu noktada sınıfları belli büyüklüklere ve kapasitelerine göre belirlenmiş olmaktadır. HGS veya OGS geçişlerinde araçların ne kadar ödeme yapacağı araç sınıfları kapsamında belirlenmektedir.
Bunun yanı sıra ücretli yollar veya köprü ödemelerinde de araçlardan talep edilen ücretler araçların sınıfına göre belirlenmektedir.
HGS kullanıcılarının araçları 6 sınıf üzerinden OGS kullanıcılarının araçları ise 5 sınıf üzerinden ücretlendirmeye tabii tutulmaktadır.
Başlıklar
1.Sınıf Araçlar
1. sınıf araçlar AKS aralığı yani dingil mesafesi bakımından 3.20 metre altında olan araçları kapsamaktadır. Bu noktada motosikletler OGS’ye abone olurken 1. sınıf araç olarak kabul edilip HGS’ye abone olurken ise 6. sınıf araç olarak kabul edilmektedir. Bu noktada otomobiller 1. sınıf araç grubunda yer almaktadırlar.
2.Sınıf Araçlar
2. Sınıf araçlar AKS aralığı yani dingil mesafesi bakımından 3.20 metre ve üzeri olup 2 akslı araçlar bu sınıfta yer almaktadır. 2.sınıf araç kategorisinde yer alan araçlar ise minibüsler olarak bilinmektedir.
3.Sınıf Araçlar
3. sınıf araçlar aks sayısı yani dingil sayısı bakımından 3 tane olan tüm araçları kapsamaktadır. 3. sınıf araç kategorisinde otobüsler yer almaktadır.
4.Sınıf Araçlar
AKS sayısı bakımından 4 ve 5 adetten fazla bulunan tüm araçlar 4. Sınıf araçlar kategorisinde yer almaktadır. Bu kategoride bulunan araçlar ise kamyonlardır.
5.Sınıf Araçlar
5. sınıf araçlar tır ve dingil sayısı 6’dan fazla olan kamyonların sınıflandırılmasıdır. Bu sınıfta yer alan araçlarda AKS sayısı 6 veya 6’dan fazla olmaktadır.
6. Sınıf Araçlar
6. sınıf araçlar yukarıda da bahsettiğimiz gibi motosikletlerin HGS kayıtları için ayrılmış sınıflandırmadır. Bu sınıf sadece motosikletlerin HGS kayıtşarına özel olarak bulunmaktadır.
Araçlarda Aks Aralığı Nedir?
Araçlarda aks aralığı aynı zamanda aks mesafesi, dingil mesafesi, aks açıklığı, dingil açıklığı ve dingil aralığı olarak bilinmektedir. Temelde ön tekerlek merkezi ile arka tekerlek merkezi arasındaki yatay uzaklığa verilen isim olan aks mesafesi aracın hızlanması veya yavaşlaması hususunda aktif güç transferini değiştirici faktör olmaktadır.
Araç Sınıfları Neye Göre Belirlenir?
Araç sınıfları neye göre belirlenir? Sorusu ücretli otoyollardan veya köprülerden geçerken kişilerin gerçekleştirdikleri HGS veya OGS ödemeleri sırasında gördükleri tabelalarda araçlarının bulundukları sınıflar yazmakta olup bu sınıfların neye göre belirlendiği ise merak konusu olmaktadır.
6 sınıf içerisinden aracın hangi sınıfta yer aldığı aks aralığı yani dingil mesafesine göre belirlenmektedir. Bu durumda araçların dingil mesafesi arttıkça veya dingil sayısı arttıkça ödeyecekleri ücret de bu oranda artış göstermektedir.