Peugeot’un alt sınıf için üretmiş olduğu ve satış rekorları kıran modeli olan 301 nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Peugeot 301 incelemesi ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Peugeot, Türkiye’de 2012 yılında yeni modeli olan 301’i tanıttı ve aynı yıl satışa sundu. 301 ilk çıktığında piyasanın en ucuz otomobili olarak dikkat çekiyordu. İnsanlar çok az para ile sıfır otomobil alabiliyorlardı. Bu ucuzluğu nedeniyle 301 başta şirketler olmak üzere Türkiye’nin en çok satılan modellerinden bir tanesi oldu. Hatta, tüm zamanlara göre Türkiye’de en çok satılan Peugeot modeli olarak karşımıza çıktı. 301, 2012 – 2020 yılları arasında satılmıştır. Peugeot 2021 yılında 301 modelini artık Türkiye’de satmayacağını açıkladığında pek çok otomobil otoritesi şok olmuştu. Neden böyle bir karar aldıkları bilinmez ancak ucuz otomobiller klasmanında ciddi bir pazar payı bulunmaktaydı.
Başlıklar
Peugeot 301 Nasıl Bir Araba?
Bu araba üretilirken hiç bir kalite iddiası yoktu. 301’in üretim amacı başta şirketler olmak üzere alt gelir sınıfı insanların sıfır otomobil sahibi olmasını sağlamaktı. Bunu da büyük bir ölçüde başarmışlardı zaten. 2013 yılı sadece aralık ayında 2.992 adet Peugeot 301 satılmıştı. Bu da 301’i Türkiye’de en çok satılan 7. model konumuna getirmişi. 301, kağıt üzerinde her ne kadar b segmenti bir otomobil olarak görünse de boyutları çoğu c segmenti otomobile göre daha iyidir. Zaten bu arabalar B+ sınıfı olarak adlandırılmaya başlamıştır. Access, Active ve Allure donanım paketleriyle satılmıştır. Allure en full donanım paketi olup “gündüz ledleri, alüminyum alaşımlı çelik jantlar, dijital klima, hız sabitleyici, dört hava yastığı, elektrikli camlar ve aynalar, ABS, ESP, ASR, yol bilgisayarı ve yokuş kalkış desteği gibi güzel donanımlara sahiptir. Peugeot 301 ile Citroen C-Elysee ikiz kardeş otomobillerdir. Birbirlerinden sadece biraz tasarım ve logo farkı vardır. İkisi de aynı motor, şase ve parçaları kullanmaktadır. 301’in motor teknik özellikleri ise şu şekilde;
1.2 PureTech : 2014 – 2019 yılları arasında satılmış motordur. Peugeot’un en teknolojik ve ekonomik motorlarından bir tanesidir. 3 silindirli olan bu motor 82 beygir ve 117 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6, şehir dışında 4.3 litre yakıt tüketmektedir. LPG taktırılabiliyor ancak ben taktırmanızı önermem. Zaten yakıt tüketimi çok düşük bir motordur. Performans olarak ta fena sayılmayacak verileri vardır.
1.2 VTi : Peugeot’un eski teknoloji benzinli motorudur. 2012 – 2014 yılları arasında satılmıştır. Yine 3 silindirli bir motor olup 72 beygir ve 110 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 7, şehir dışında 4.5 litre yakıt tüketmektedir. 301 ilk çıktığından en ucuzları bu motorlar ile satılıyordu.
1.5 BlueHDI : Dizel motor teknolojisinin geldiği son noktalardan bir tanesidir. Oldukça sağlam, ekonomik ve uzun ömürlü bir motordur. 2019 – 2020 model yılları arasında satılmıştır. 4 silindirli olan bu motor 100 beygir ve 250 Nm tork güç üretmektedir. Oldukça performanslı ve sessiz çalışan bir motordur. Ayrıca bu motorlarla birlikte 301’de 6 ileri manuel şanzıman seçeneği de getirilmiştir. Yakıt tüketimi şehir içinde 4.8, şehir dışında 3.5 litredir.
1.6 BlueHDI : BlueHDi teknolojisinin ilk öncülerinden bir tanesi olan motordur. 2018-2019 model yılları arasında mevcuttur. 100 beygir ve 254 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 4.6, şehir dışında 3.4 litre yakıt tüketmektedir. Oldukça ekonomik ve performanslı bir motordur.
1.6 HDi Dizel : En çok satılmış motor seçeneğidir. 2012 – 2018 model yılları arası 301’lerde yer almıştır. Peugeot’un uzun yıllardır ürettiği ve pek çok aracında kullandığı bir motordur. Uzun ömürlülüğü, ekonomikliği ve sessizliği ile dikkat çekmektedir. 92 beygir ve 230 Nm tork güç üreten bir motordur. Şehir içinde 5, şehir dışında 4 litre yakıt tüketmektedir.
1.6 VTi Benzinli : En az tutulan motor seçeneğidir. Peugeot bu motorun aynısını 308 modelinde de kullanmıştır. 2012 – 2015 yılları arasında satılmıştır. Bu motorla birlikte 4 ileri otomatik şanzıman seçeneği de bulunmaktadır. LPG ile uyumlu bir motor olmasına rağmen LPG taktırınca motor arıza lambasını yakmaktadır. 115 beygir ve 150 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 8.8, şehir dışında 5.3 litre yakıt tüketen 4 silindirli bir motordur.
Peugeot 301 Kullanıcı Yorumu
2014 yılından bu yana 1.6 dizel motorlu bir 301 kullanıyorum ve daha uzun yıllar kullanmayı düşünüyorum. Alırken zaten öyle çok kaliteli bir araba olmadığını biliyordum. Eğer bir 301 alacaksanız amacınız kaliteden çok ekonomi olmalıdır. Bana göre yeterli seviyede donanımı vardır. İçerisinde kullanılan malzeme kalitesi öyle aman aman iyi değildir. Ön göğüs, torpido üstü ve kapı içlerinde bildiğiniz sert plastik malzeme kullanılmıştır. Ucuz olsun diye her şeyden feragat etmiş Peugeot mühendisleri. Koltuklarının süngeri çok kaliteli değildir. Mesela benim aracımda yer yer çökmeler meydana gelmeye başladı bile. Ancak öyle çok abartılacak bir durum değil. İçi muhteşem seviyede geniştir. Ön koltukları 1.80 boyunda olan kendime göre ayarladığımda 3 yetişkin arka tarafa rahatlıkla oturabiliyor. Arka diz mesafesi de çok yeterlidir. Dediğim gibi içerisinde kullanılan malzeme çok kaliteli olmadığı için yolda giderken her yerinden tıkır tıkır sesler geliyor. Motor performansı şehir içinde çok güzeldir. Gaza bastığınızda sizi koltuğa yapıştırıverir. Şehir içi ara hızlanmalarda güzeldir ve ivmelenmesi tatmin edicidir. Örneğin yokuş yukarı durup kalkmaya çalışırken gaza bastığınızda motor kasayı rahatlıkla ivmelendiriyor. Çok defa uzun yola çıktım ve bir sorunla karşılaşmadım. 120 km/s hızdan sonra yol ve rüzgar sesini içeriye alıyor. Çünkü yalıtımı zayıf bir otomobildir. Uzun yolda 90 – 110 aralığında giderseniz 301’in hiç yakmadığını göreceksiniz. Ben bu kadar az yakan bir dizel otomobile daha önce hiç rastlamadım. Araba yüksek hızlara rahatlıkla çıkabiliyor ancak ben bu hızlara çıkmanızı tavsiye etmiyorum. Özellikle 150 km/s hız üstüne çıktığınızda yol tutuşu çok zayıflıyor. Yanınızdan bir kamyon, TIR geçtiğinde arabayı yoldan atacak kadar sallıyor. Frenleri çok kötü değildir, ancak öyle aman aman çok güçlü olduğu da söylenemez.
Peugeot 301 Alınır Mı?
Evet buraya kadar olan yazımı okuduysanız zaten 301’in çok kaliteli bir otomobil olmadığını anlamışsınızdır. Ama gerçekten bu paralara alabileceğiniz ikinci el piyasası en güçlü araçlardan bir tanesidir. Ayrıca yedek parçaları hem kolay bulunuyor hem de çok ucuz. Benim aracım üzerinden bu kadar yıl geçmesine rağmen bana bir kere bile sorun çıkartmadı. Özellikle motoru hem çok ekonomik hem de çok sağlam. Bakımlarını zamanında yaptırdığınız zaman asla sorun yaşamayacağınız bir arabadır. Almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli şey şirket çıkması olup olmadığını kontrol etmektir. Çünkü bu arabaların bir çoğu şirketler ve oto kiralamacılar tarafından kullanmıştır. Bu da genelde hor kullanıldığı anlamına gelmektedir. Geçmişini bildiğiniz bir Peugeot 301 sizi asla üzmeyecektir ve daha uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Kaynak: otomobilweb