Aracınızı herhangi bir arızadan dolayı sanayiye götürdüğünüzde ustanızın kaputu açtıktan sonra ilk yaptığı şeyin radyatör hortumunu sıkıp bırakmaktır. Bu sebebi radyatör hortumunun şişmiş veya sertleşmiş olduğunu kontrol etmektir.
Aracımızın motorunda hava/yakıt karışımının yanması nedeniyle sürekli olarak küçük patlamalar gerçekleşir. Bu patlamalar araca hareket verirken bir ısı meydana çıkarır. Bu ısının düşürülmesi için ise motor soğutma sistemi vardır. Motorda ısınan radyatör suyu hortumlar vasıtasıyla radyatöre gönderilir ve soğutulan su tekrardan motora gönderilir. Böylelikle aracın motorunun hararet yapmasının önüne geçmiş olunur.
Radyatör hortumu şişmesi, motor soğutma sisteminde bir şeylerin ters gittiğinin habercisidir. Kaputu açtığınızda radyatör hortumunun şiştiğini görürseniz aracınızın soğutma sisteminde bir basınç olduğu anlamına gelir.
Başlıklar
Radyatör Hortumunun Şiştiği Nasıl Belli Olur?
Her sürücünün radyatör hortumunu sürekli olarak kontrol etmesi gerekir. Bu hortum, kauçuk bir malzemeden yapılmıştır. Aracınızı en az yarım saat çalıştırdıktan sonra aracınızın kaputunu açın. Radyatör üst hortumunu bulun ve kelepçe kenarlarında şişme olup olmadığını gözle kontrol edin. Radyatör içerisinde basınç olduğunu anlamanın diğer bir yolu ise hortumu el ile sıkmaktır. Hortuma avucunuzun içinde parmağınızla sıktığınızda içine girmesi gerekir. Ancak basınç nedeniyle hortum sertleşmişse hortum içine girmez. Her iki durumda motorun soğutma sisteminde bir sorun olduğu anlamına gelir.
Radyatör Hortumu Neden Şişer?
Radyatör hortumu pek çok sebepten dolayı şişer. Ancak genel olarak şu dört nedenden dolayı şişer.
1- Üst Kapak (silindir kapak) Contasının Yanması
Silindir kapak contası, motor soğutma suyunun yanma odasına sızmasını engelleyen bir parçadır. Zamanla veya aracın herhangi bir nedenden dolayı hararet yapması sonucunda delinir veya yanar. Bu durumda soğutma suyu yanma odasına girer ve çok fazla ısınır. Radyatör bu ısınmayı soğutmaz ve basınç oluşur. Bu da radyatör hortumunun şişmesine neden olur.
2- Termostat Arızası
Termostat otomobilin soğutma sisteminin en önemli parçalarından bir tanesidir. Motoru ilk çalıştırdığınızda motor normal çalışma sıcaklığına gelene kadar kapalı durumdadır. Motor ısındıktan sonra suyun radyatöre gitmesi için açılır. Ancak termostat sıkıştığı zaman su soğutulamaz ve radyatör içerisinde basınca neden olur.
3- LPG Beyni Arızası
Bu madde sadece LPG sistemi bulunan araçlar için geçerlidir. LPG beyninin içerisinden radyatör suyu geçer. LPG regülatörü arızalanırsa suyun normal şekilde dolaşmasını engeller ve radyatör hortumunun şişmesine neden olur.
4- Sensör Arızaları
Motor sistemini kontrol eden bir çok sensör vardır. Örneğin radyatör suyu sıcaklık sensörü, fan müşürü ve hararet sensörü gibi. Bu sensörlerden bir veya bir kaçının arıza yapması hararete neden olur ve radyatör hortumunun şişmesine neden olur.
5- Fan Arızası
Radyatör fanı, radyatördeki sıcak havayı oradan uzaklaştırmakla görevlidir. Eğer fan geç açılırsa veya hiç açılmazsa hararete neden olur. Bu da radyatör hortumunun şişmesine neden olur
Radyatör Hortumu Şişmesi Ne Kadar Önemli
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi, radyatör hortumunun şişmesi motorun içerisinde basınç oluştuğunun habercisidir. Sadece hortumu değiştirmek sorunu çözmez. Hortumun neden şiştiğini bulmakta önemlidir. Radyatör hortumu şişerse yüksek basınç nedeniyle trafikte hortum veya radyatör patlayabilir bu da sizin yolda kalmanıza neden olabilir. Ayrıca motorun çok daha ciddi hasar görmesine de neden olabilir.
Cümleten selamun aleyküm aracım doğanie 2000 model aracım hortum şişiriyor fan çalışıyor bryin ısınır ve termostat açıyor aracımın çekişinde hiç bir sorun yok neyden dolayı olabilir yardımcı olursanız sevinirim