Otomobil teknolojisi gün geçtikçe daha fazla ilerliyor. Artık yağmur yağdığı zaman araba cam silecekleri kendi kendine çalışıyor. Peki ya yağmur sensörü nasıl çalışır? Yağmur sensörü çalışma prensibi nasıldır? Tarihte ilk yağmur sensörü kullanılan araba hangisidir?
Geçmişten günümüze otomobillerde her şey sürücülerin konforu için yapılmaya çalışılıyor. Otomobil üreticileri ilk başlarda su tutmayan ön camlar veya yağmur yağdığında camın titreyerek suyu bölmesi ve aşağı kaydırması gibi icatlar yaptılar. Ancak bunların hepsi bir çok sorunu da yanında getirdiği için tam olarak kullanılamadı.
Başlıklar
İlk Yağmur Sensörü Kullanılan Araba Hangisi?
Yağmur sensörü tarihte ilk olarak Chevrolet Bel Air model otomobilde 1960 yılında kullanılmıştır. Bel air üstü açık bir otomobil olması sebebiyle yağmur yağdığında üstünün hemen kapanması gerekiyordu. Ve bunu otomatik yapmak isteyen Chevrolet mühendisleri aracın bir kaç noktasına bir sensör yerleştirdiler. Sensörlere düşen yağmur damlaları kısa devreye neden oluyor bu da aracın üstünün kapanmasını sağlıyor. Daha sonraları Cadillac, 1975 yılında ilk kızılötesi şık kullanarak ilk yağmur sensörü bulunan otomobili olan Le sabre’yi üretti. Ancak tam manasıyla doğru çalışan bir yağmur sensörlü araba, 1996 yılında yine cadillac le sabre modelinde kullanılmaya başladı. Bu yıldan itibaren tüm otomobil üreticileri yağmur yağdığı zaman silecekleri otomatik çalışan araçlar üretmeye başladı.
Yağmur Sensörü (Otomatik Silecek) Nasıl Çalışır?
Ön camın dikiz aynasının hemen altına yerleştirilen biz kızılötesi sinyal yayıcı sürekli olarak sinyal yayar. Bu sinyal cam kuru olduğu zaman 45 derecelik bir açıyla geri yansır. Ancak cam ıslandığı zaman ışık kırılır ve dağılır. Bu da ışınların değişik açılarda dönmesine neden olur. İşte camdan yansıyan bu ışınlar dağıldığı anda silecekler kendi kendine çalışmaya başlar.