Yakıt Pompası Neden Arızalanır ve Arıza Belirtileri Nedir?
İster benzinli olsun ister dizel aracınızın yakıt deposundan motora yakıt pompalanması gerekmektedir. Bu işlem yakıt pompası tarafından sağlanır. Peki ya benzin pompası ne işe yarar? Yakıt pompası arıza yaparsa ne olur?
Otomobillerin yakıt deposu, arabaların arka taraflarında bulunur. Buna ters olarak motorda ön tarafta bulunduğu için yakıtın yakıt deposundan, motora pompalanması gerekmektedir. Ayrıca bu yakıtın basıncı da sürekli olarak değişmektedir. İşte aracın yakı deposundan yakıt pompalayan parçaya “yakıt pompası” denilir. Yakıt pompası doğrudan motor kontrol ünitesinden (ECU) komut alarak çalışır.
Bir yakıt pompasının yeri genelde otomobilin sağ arka koltuğunun altında yer almaktadır. Arıza yaptığı zaman koltuk kaldırılır ve pompa yerinden çıkarılarak tamir edilir.
Başlıklar
Yakıt Pompası Neden Arızalanır
Yakıt sistemine gereken özen ve kaliteli bir yakıtla aracınızın yakıt pompasının ömrünü uzatabilirsiniz. Ancak yakıt pompasının arızalanmasına neden olan şeyler vardır. Şimdi bunlara bir göz atalım.
1- Kullanım Ömrünü Tamamlaması
Otomobillerde bulunan her hareketli parçanın bir kullanım ömrü vardır. Yakıt pompası da elektrikli bir motordan oluşur. Bir yakıt pompasının ömrü 150 bin kilometre kadardır.
2- Ucuz ve Adi Yakıt Almak
Yakıt fiyatları alınan yakıtın kalitesine göre değişmektedir. Pek çok sürücü ucuz yakıt almak ister. Ancak ucuz yakıtların içerisinde çok fazla tortu bulunur ve bunlar yakıt pompasının zamanla tıkanmasına neden olur ve pompayı yakar.
3- Boş Depo ve Az Yakıtla Sürmek
Aracınızın yakıt deposunun hiç bir zaman çeyrek deponun altına düşmemesi gerekir. Sürekli çeyrek deponun altında kullanmak yakıt pompasının aşırı ısınmasına neden olur ve yanar. Ayrıca depoda az yakıt bulununca, deponun dibinde biriken tortular da pompanın tıkanmasına neden olabilir.
Yakıt Pompası Arızası Belirtileri
Aracınızın benzin pompası arıza yapmaya başlamadan önce bir takım belirtiler verir. Bu belirtileri görmezden gelirseniz zamanla tamamen çalışmaz hale gelir ve arızalanır. Şimdi yakıt pompası arıza belirtilerine bir bakalım.
1- Arabanın Zor Çalışması
Marşa bastığınızda aracınız geç çalışıyorsa bunun sebebi yakıt pompası olabilir. Ancak bu belirti diğer bir çok arızanın belirtisi olabileceği için sadece bu teşhis yeterli değildir.
2- Yüksek Devirde ve Yük Altında Stop Etme
Aracınız ne kadar yüksek devirde çalışırsa o kadar çok yakıta ihtiyaç duyar. Ayrıca aracınızla bir yokuş çıkarken veya aracınızda yük fazlaysa daha fazla yakıta ihtiyaç duyar. Pompa zayıfladığı zaman motorun ihtiyacı olan yakıtı pompalayamaz ve stop etmesine neden olur.
3- Rölantide Dalgalanma
Aracınız rölantide beklerden dalgalanıyorsa motora gelen yakıt bir çok bir az olabilir. Arızalı yakıt pompasının belirtilerinden bir tanesidir.
4- Özellikle Yokuş Yukarı Aracın Çekmemesi
Bir araba yokuş yukarı çıkarken dün bir yolda gitmesine göre 2 kat daha fazla yakıta ihtiyaç duyar. Ancak pompanın basıncının azalması sonucunda motora istediği kadar yakıt gelemez. Bu da özellikle yokuşlarda aracın çekmemesine neden olur.
5- Motor Arıza Lambası Yanması
Otomobillerin her parçasını sürekli olarak denetleyen motoru kontrol ünitesi (ECU) vardır. Yakıt pompasının arızalanması sonucunda bunu sürücüye bildirmek için motor arıza işareti yanacaktır.
6- Arabanın Arkasından Yüksek Sesli Uğultu Gelmesi
Yakıt pompası çok sessiz çalışan bir motordur. Ancak ömrünü tamamlamaya başladığında yüksek sesle çalışır. Eğer arabanın arkasından bir uğultu sesi geliyorsa bu yakıt pompası arızası nedeniyle olabilir.
Yakıt Pompası Tamiri ve Değiştirilmesi
Yakıt pompası motoru elektrikli bir parça olduğu için tamir edilmesi mümkün değildir. Arıza yaptığı zaman değiştirilmesi gerekmektedir. Ortalama bir otomobil için (Toyota Corolla, Ford Focus, Honda Civic, Renault Megane, Fluence, Clio) yakıt pompası fiyatları 100 ila 200 lira arasında değişmektedir. Ayrıca ustanız 100 lira işçilik ücreti karşılığında yakıt pompasını değiştirecektir.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli