Yurt Dışından Araba Getirtme Şartları kesinlikle uyulması gereken hususlardır. Araç almak isteyen kişiler, bu araçları ilgili kurallar çerçevesinde getirebilmekte, ancak bu hususta hem ülkemizdeki yurt dışından araç getirme mevzuatı hem de araç getirilecek olan ülkenin yasal mevzuatlarına uyulması gerekmektedir.
Başlıklar
Yurt Dışından Araba Getirtme Şartları
Yurt dışından araba getirtme şartları dikkate alınarak sorunsuz bir şekilde yurt dışından yabancı plaka araçlar getirilebilmektedir. Yani ülkemiz için yurtdışından araç getirilemeyeceğine dair bir kısıtlama ve sınır bulunmamaktadır.
Kişiler yabancı plakalı araçlarını yurt dışından ülkemize getirebilmek için bazı şartları yerine getirmelidir. Bu şartlar ise şöyledir;
- Yurt dışından araçlar belli bir süre ile getirilebilmekte, uzun süreli araba getirmek için kişiler bu hususta çeşitli vergiler ödemesi gerekmektedir.
- Yurt dışından ülkemize getirilen yabancı plakalı araçların ülkemizde kalma süresi sınırlıdır. Bu araçlar, süresiz bir şekilde ülkemizde kalamamakta, maksimum 730 gün yani 2 yıl boyunca bu araç ülkemizde bulunabilmektedir.
- Yurt dışından getirilen araçları kullanabilme yetkisi yalnızca aracı ülkemize getiren kişiye aittir. Birinci derece akrabaları da dahil olmak üzere bu kişiden başka kimse aracı kullanamamakta, böyle bir durumda çevirmede yakalanmaları halinde ciddi yaptırımlarla karşılaşmaktadırlar.
- Bir diğer önemli şart ise yurt dışından ülkemize araç getirecek olan kişinin bu ülkede en az 185 gün fiilen yaşaması gerekmekte ve bu sürenin hiçbir şekilde bölünmeden doldurulması gerekmektedir.
- Yurtdışından araç getirecek olan kişilerden bulundukları ülkedeki oturma ve ikametgah belgeleri talep edilmekte ancak bu ülkede turist olarak bulunan kişilerden herhangi bir belge talep edilmemektedir.
- Son olarak yurtdışından ülkemize getirilen araçların hiçbir koşulda satılması mümkün değildir. Bunun yanı sıra bu araçlar başkasına da devredilememektedir.
Yurt Dışından Araba Getirme Vergisi
Yurt dışından araba getirerek bu aracı ülkemize sokabilmek için kişilerden 2 tip vergi talep edilmektedir. Yurt dışından araba getirme vergisi olarak kişilerden bu süreçte ÖTV ve KDV vergisi alınmaktadır.
KDV standart olarak aracın modeline veya markasına göre değişmeksizin yüzde 18 değerinde kişilerden talep edilmekte, ÖTV ise tamamen yurt dışından getirilecek olan aracın marka ve modeline göre özel olarak belirlenmekte ve değişiklik göstermektedir.
Yurtdışından araba getirmek vergi hesaplama, aracın vergisiz fiyatı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu hususta bir diğer önemli nokta ise öncelikle ÖTV ödendikten sonra KDV’nin tüm değerler üzerinden alınarak belirlenmesidir.
Yurtdışı Kesin Dönüş Araba Getirme Şartları
Yurtdışı kesin dönüş araba getirme şartları oldukça merak edilmektedir. Bu hususta kişilerden 185 gün boyunca yurt dışında aracı getirecek oldukları ülkede kesintisiz olmak zorunda olmadan yaşamış olmaları gerekmekte, bunun dışında 2 yıl süreli olarak bu araç ülkemizde durabilmektedir. Kişilerin araba getirebilmek için gerekli tüm mevzuatları yerine getirmesi ve vergilerini ödemesi gerekmektedir. Aile fertleri de dahil olmak üzere kimse bu aracı kullanamamaktadır.